Pitäisi aina saada jotain erikoista

Olen kirjoittanut tätä blogia jo melko pitkällä aikavälillä. Pohtiessani, minkälainen ihminen ja addikti oikeastaan olen, huomaan, että olen toisaalta katastrofihakuinen, toisaalta suurta turvaa tarvitseva ja että haluaisin jatkuvasti saada tavallista suurempia mielihyvän kokemuksia, vaikka tiedän niiden tuottavan minulle lopulta tuskaa ja kurjuutta.

Kun amfetamiinikierteeni alkuaikoina kävin erään kerran lääkärin vastaanotolla, kerroin hänelle käyttämisestäni, koska tajusin sen jo tuolloin ongelmaksi. Muistan aina, kuinka tuo sympaattinen nainen, jota arvostin lääkärinäni, puisteli hiljaa päätään ja huokasi: “Hmm, se onkin näitä vaikeita hoitaa… siinä tulee sitten vaan se vaikeus, että elämässä pitäisi välttämättä aina saada jotakin erikoista.”

Vaikka olen päässytkin toipumaan käyttämisen kierteestä, juuri nämä edellä mainitsemani luonteenpiirteeni tekevät jokapäiväisestä elämästäni vaikeaa. Ne eivät kerta kaikkiaan sovi yhteen toistensa kanssa. Eikä herkkyyteni kuollut toipuessani. Päinvastoin, olen herkkä syyllisyydentunteelle ja peloille, herkkä vaipumaan vihaan ja aggressioon ja haistattamaan paskat koko maailmalle, herkkä kietoutumaan omiin valheisiini, herkkä toisten mielipiteille, herkkä mielihyvälle jne.

Ja kun en käytä mitään päihteitä, korostuvat tietysti vielä seksuaaliset halut. Seksi on lähin tapa saada mielihyvää ja energistä jännitettä itselle. Tavallinen arkirutiini ja säännöllinen elämänrytmi eivät kerta kaikkiaan tyydytä tuota tarvetta saada jotakin erikoista, ja niinpä olen altis kaikenlaisten mieleen tunkeutuvien halujen ja mielikuvien tulvalle, joka kuluttaa sielun energiaa ja tekee minut kyvyttömäksi elämään ja nauttimaan tästä hetkestä omana itsenäni.

Ja sitten olen retkahtanut kahdesti käyttämään. Molempina kertoina käytin kaksi päivää ja palasin takaisin verissä päin.

Toki olen haaveillut useinkin käyttämisestä ja päässyt selkeästi myös niistä tilanteista yli. Tärkeää minulle on kuitenkin havaita, että noita tapauksia edelsi viikkojen mielen myllerrys, jonka olin sallinut alkaa puoliksi, tai no, kokonaan tahallani. Yksi selkeä väärä valinta ja virike oli antautuminen itsesäälin valtaan ja sitä myötä dramaatiseen ”minä olen uhri”-asenteeseen. Lohduksi tuli kuin tarjottimella seksuaaliset viritykset. Kesäaikaan silmänruokaa on riittämiin. Minulla on onneksi hyvä suhde vaimooni, mikä on estänyt enemmät typeryydet sillä alalla.

Mutta että sitten pitää lähteä kamaa käyttämään! Se on todella nöyryyttävää ja muistutus siitä, että addiktille ei sovi samat huvit, mitkä sopivat ns. taviksille, jos heillekään. Negatiivisuuden päästäminen mieleen ja oman herkkyyden ja heikkouden tunnon peittäminen tietoisesti valitulla aggressiivisella mielenlatauksella, tyyliin “mitä tuokin pelle tuossa kassajonossa tuijottaa, varsinainen paukapää!” on oiva keino vaientaa todellinen minänsä.

Ja paras viimeiseksi: En ollut kuukausiin käynyt ryhmissä. Näistähän pitäisi puhua ja jakaa elämän asiat ja kiusat yhdessä toisten toipuvien kanssa. Toisten toipuvien myötätunto, ymmärrys ja tsemppi jäivät kokonaan saamatta, kun se olisi ollut kipeästi tarpeen. Retkahdus ei siis tule minulle puun takaa eikä se ole kohtalo tai olosuhteiden syy. Tärkeintä minulle on ottaa täysi vastuu teoistani eikä syyttää niistä ketään muuta kuin itseäni.

Enkä enää syytä itseänikään. On rasittavaa olla syytettynä, olipa syyttäjänä sitten oma minä, muut tai mikä hyvänsä. Jumala ei minua syytä, eivätkä toipuvat kanssamatkaajani. Kuljen siis tätä matkaani, välillä uupuneena ja kyllästyneenä, välillä taas iloisena ja toivorikkaana. Ja sellaisena opettelen sen hyväksymään.

nafriends

5 vastausta artikkeliin “Pitäisi aina saada jotain erikoista

 1. Hei,

  Löysin blogisi sattumalta ja yhdeltä istumalta luin kaikki tekstisi. Olen itsekin nisti ja ymmärrän sekä allekirjoitan täysin kaiken kertomasi.
  Olet erittäin taitava kirjoittaja ja osaat hienosti kuvata käyttäjän tukalaa arkea.
  mielelläni lukisin lisää elämästäsi.
  Mitä sinulle kuuluu nyt?
  Toivottavasti et ole lopettanut tämän blogisi kirjoittamista?

  Toivon sydämestäni, että olet raittiuden tiellä. Voimia sinulle ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos Anna ystävällisestä ja rohkaisevasta kommentistas! Putsina ainesta ja Alkosta olen edelleen ollut tähän päivään asti, kiitti kysymästä. En ole missään tapauksessa lopettamassa kirjoittamista tähän blogiin. Enkä muutenkaan näistä asioista liittyen omaan elämääni ja seviytymiseeni toipuvan nistin haasteistani. Jatkan blogia varmasti, asiat ja aiheet vaan joskus vaativat multa terveen elämän kipinän inspiraatiota, ja ne ei ihan nappia painamalla aina tule.

   Tykkää

 2. Hei! Löysin blogisi ja luin sen innolla läpi. On ilo lukea sujuvaa tekstiäsi. Olen itsekin toipuva addikti, ”päihteeni” vain on eri. Tunnustin itseni monesta kirjoittamasi asiasta ja tekstisi koskettivat. Kirjoitan itsekin mieheni (toipuja myös) kanssa blogia, mutta näitä toipumisblogeja ei ole kovin paljon. Toivottavasti sinusta kuuluu taas!

  Voi hyvin,

  Ässä

  Tykkää

 3. Hei! Löysin blogisi ja luin sen innolla läpi. On ilo lukea sujuvaa tekstiäsi. Olen itsekin toipuva addikti, ”päihteeni” vain on eri. Tunnistin itseni monesta kirjoittamasi asiasta ja tekstisi koskettivat. Kirjoitan itsekin mieheni (toipuja myös) kanssa blogia, mutta näitä toipumisblogeja ei ole kovin paljon. Toivottavasti sinusta kuuluu taas!

  Voi hyvin,

  Ässä

  Tykkää

 4. Moi!
  Blogisi löytyi, kun tänä synkkänä iltana etsin…jotain, en tiedä mitä. Mieheni on narkkari ja kaipasin jotain, että ymmärtäisin…saisin tietää, minkä kanssa hän kamppailee. Ja blogistasi löysin paljon vastauksia. Mies on nyt selvänä…ollut kuukauden ja kärsii. Yritän ymmärtää, kiitos blogistasi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s